Jak vydělat peníze bez práce?

27.03.2018 17:06

Na internetu najdete desítky článků o tom, jak vydělat peníze bez práce. Často se v nich dočtete o plnění obálek, obchodování na burze, prodeji věcí na bazaru, o placených výzkumech nebo třeba o tvorbě autorského obsahu. Tyto metody vám sice mohou něco vydělat, ale rozhodně se nejedná o výdělky bez práce. Pokud chcete dosáhnout skutečného pasivního příjmu, tak si musíte vytvořit aktivum, které vám bude vydělávat.

Asi jediný způsob, jak vydělat bez práce, je dostávat zisk z práce druhých. Těmi druhými mohou být lidé, vaše peníze nebo třeba váš počítač. Pasivní příjem ovšem nezískáte bez prvotní investice. Nemusí se ale nutně jednat o nákup firemních podílů, nemovitostí za miliony nebo vklad peněz do investičního fondu. Prvotní investicí totiž nemusí být vaše penze, ale třeba váš čas.

MLM jako výdělek?

Víceúrovňový marketing (v originále multi-level marketing) je marketingová strategie, kde distributoři (prodejci) získávají provize za prodané produkty a odměny za přivedení nových distributorů do systému, respektive podíl z jejich zisků. Strategii MLM využívá například řada kosmetických značek (Avon, Mary Kay). Provize za přivedení nových členů a jejich následnou aktivitu vyplácí ale i mnoho internetových projektů (klikačky, faucety atd.). Nejlákavější odměny ovšem nabízejí vysoce rizikové HYIP projety.

MLM může fungovat, pokud distributoři prodávají skutečný produkt za odpovídající částku. V takovém případě si provozovatel nechá například polovinu zisku a zbytek rozdělí mezi distributory. U těchto systémů často získáváte provize hned z několika linií, takže když se někdo zaregistruje přes člena, kterého do systému přivedete, tak budete mít provizi také. Chcete-li na MLM vydělávat bez práce, tak si pod sebou musíte vybudovat tým aktivních lidí, kteří na vás budou vydělávat. A to rozhodně bez práce nejde. Nemusí vás to stát ale ani korunu.

MLM využívají ve velkém i podvody

MLM je legální obchodní strategie. Problém ale nastává, když distributoři prodávají bezcenné nebo nehmotné produkty. V takovém případě se totiž může jednat o podvod. Velké množství HYIPů (vysoce výnosových investičních projektů) funguje na podvodném schématu, kdy podvodníci slibují zhodnocení investic například obchodováním na burze, investováním do nemovitostí atd. Klienti podvodníkům pošlou peníze v dobré víře, že jim peníze zhodnotí. Jenže místo slíbeného investování podvodníci peníze vezmou, část si nechají a část rozdělí starším klientům s tím, že jim posílají slíbený úrok.

Odhalit podvod v první fázi je prakticky nemožné, protože klienti dostávají slíbené odměny. Jenže takto může podvod fungovat jen do té chvíle, dokud lidé vkládají více peněz, než ze systému vybírají. Proto vás také podvodné systémy bohatě odměňují za přivedení nových členů a za každou korunu, kterou do projektu vloží. Jakmile se podvodníkům tento byznys přestane vyplácet, tak jednoduše zmizí a většina investorů o své peníze přijde. Opatrnost u MLM projektů je tedy skutečně na místě.

Nechte pracovat váš počítač

Peníze vám může vydělávat také váš počítač. Například pomocí těžby kryptoměn. Těžaři propůjčují výpočetní výkon svého počítače ve prospěch kryptoměnové sítě a dostávají za to odměny. Dnes se ovšem z těžby stává velký byznys, takže bez větší počáteční investice se ani nevyplatí. Znáte-li výkon svého počítače a cenu energií, tak si můžete očekávanou výnosnost těžby spočítat přes různé online kalkulačky.

Obchodní roboti

Vydělávání obchodováním na burze není snadné. Mnohé statistiky ukazují, že nadpoloviční většina obchodníků končí z dlouhodobého hlediska ve ztrátě. I tak se ale najdou úspěšní obchodníci, kteří na burze vydělávají stovky tisíc korun. Za úspěchem ovšem stojí dlouhodobá práce a vzdělávání. Pokud pochopíte principy trhu a naučíte se situaci na trhu předvídat, tak máte velkou šanci na úspěch. Svoji obchodní strategii pak můžete přepsat do podoby automatického obchodního programu (robota), který bude obchodovat podle vámi nastavených kritérií.

Obchodní robot za vás odvede veškerou práci. Roboti navíc obchodují bez emocí a neznají psychický nátlak, který může pohřbít i jinak úspěšnou strategii. Nedostatkem je, že roboti nemají intuici a neumí reagovat na nestandardní situace. Drží se zkrátka nastavených pravidel, ať se děje, co se děje.

Obchodní roboty nabízí mnoho společností přes internet. Jenže velmi často se jedná o podvody. Určitě nevěřte stránkám, které slibují zbohatnutí přes noc nebo zhodnocení v řádu stovek procent. Opatrní byste měli být ale také u společností, které působí důvěryhodně. Například společnost WSM, která je hlavním sponzorem první české hokejové ligy, nabízí obchodní roboty na forex. V loňském roce se o firmu ovšem začala zajímat policie a po roce vyšetřování vše nasvědčuje tomu, že i tato firma je podvod a žádné úspěšné obchodní roboty nemá.